Korfbal
Wat is korfbal?
Korfbal is een populaire balsport dat in 2 vakken wordt gespeeld waarbij het ene team aanvalt en het andere team verdedigd. Het is een teamspel dat oorspronkelijk in Nederland is ontstaan. Het korfbal team speelt het gehele jaar door. In de winter wordt er in zalen gespeeld en in het voorjaar en najaar op het veld. Het is een energieke sport met aanval en verdediging die iedereen kan beoefenen. Bij deze sport horen ook spelregels waar je jezelf tijdens het spel aan dient te houden. De belangrijkste spelregels bij korfbal zijn dat je niet mag lopen met de bal en je niet mag schieten als je verdedigd wordt.
Een gemengde teamsport
Kenmerkend aan korfbal is dat het een gemengde teamsport is. In een team heb je 2 teams van 8 spelers die tegen elkaar spelen in 2 vakken. Wanneer je aanvalt, is het de bedoeling om doelpunten te maken, door de bal in de korf te gooien. Je dient als team samen te werken en zowel te kunnen aanvallen en verdedigen. Dit maakt het een veelzijdige sport.
Jouw coördinatievermogen om met de bal om te gaan is belangrijk, daarnaast dien je ook uithoudingsvermogen te hebben en goed getraind te zijn. Het korfbal team bestaat uit zowel mannen als vrouwen en dat is een van de redenen waardoor gemengd korfbal in korte tijd zo populair is geworden. Dit is namelijk de enige teamsport waar zowel jongens als meisjes samen spelen.
De basis spelregels
Er zijn bepaalde basis spelregels waar iedere speler en de wedstrijdorganisatoren zich aan moeten houden. Zo dient de korf op een bepaalde hoogte te hangen. De hoogte is afhankelijk van wie er speelt. Bij de jongere jeugd hangt de korf wat lager, maar bij de oudere jeugd en senioren is de hoogte 3,5 meter. Een team bestaat uit 4 herenspelers en 4 damesspelers. De bal dient in de korf gegooid te worden die aan de beide uiteinden van de velden staat.
Bij het scoren mag de bal niet van onder in de korf gegooid worden. Je kunt verschillende technieken gebruiken om te scoren en elk team ontvangt hiervoor 1 punt. De mand is in de loop van de jaren vervangen door een gele kunststof korf en dient een bepaalde diameter aan te houden. Het is een sport die met de handen wordt gespeeld. Je mag jouw voeten hier niet bij gebruiken. Jongens verdedigen jongens en meisjes de meisjes. Andersom is niet toegestaan.
Korfbal geschiedenis
De korfbal geschiedenis is begonnen in het jaar 1902. Het is van oorsprong een Nederlandse sport die is ontwikkeld door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. In die tijd wisten de scholen niet goed hoe ze gymnastiekles moesten geven. Gymnastiekles zou volgens de Amsterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (ABLO) gezond zijn voor de kinderen gezond en het zorgde ook voor afleiding. Onderwijzers en onderwijzeressen gingen vaak vanuit school naar Zweden toe om inspiratie op te doen voor handvaardigheid. In het jaar 1902 werd Nico gevraagd om naar Nääs in Zweden te gaan. Leerlingen speelde daar vaak vrijblijvend in de avonduren spelletjes. Nico kreeg inspiratie vanuit een spel genaamd Ringboll. Het doel bij dit spel was om de bal door een ring te gooien. Wat apart was voor deze tijd, is dat het een gemengd spel was. Zowel mannen als vrouwen werden samen in één team gezet en mochten niet uit hun vak stappen. Nico raakte geïnspireerd in Zweden en besloot om het spel mee terug naar Amsterdam te nemen. Hij maakte wat kleine aanpassingen in het spel. Hij besloot om de ring te vervangen door rieten manden. Zo kon je beter zien of er gescoord werd en de spelregels werden aangepast zodat de leerlingen uit zijn klas het zouden begrijpen. De naam werd aangepast naar korfbal.
Steeds meer leerlingen en onderwijzers gingen het spel spelen. Het werd in een korte tijd zeer populair. Vanuit deze onderwijzers zijn er vijf korfbalverenigingen ontstaan in een korte tijd. Nico Broekhuysen zag de potentie van het spel en besloot een bond op te richten. Op 2 juni 1903 werd hij voorzitter van de Nederlandse Korfbal Bond. Na het 35-jarig bestaan van de NKB werd het koninklijk en zo ontstond de KNKVB en werd de sport landelijk erkend en gewaardeerd.
Verschillende korfbalbonden
Al snel ontstonden hierna verschillende bonden, zoals de Christelijke Korfbalbond (CKB). Op zondag mocht er niet gekorfbald worden. De CKB werd in 1973 samengevoegd met de KNKB. Dit werd het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV). De spelers van de CKB hoefde hier niet op zondag te spelen. Zo ontstond er ook een bond voor dameskorfbal. De NDKB. Vanwege godsdienstige redenen was het niet mogelijk om er een gemengde sport van te maken. Hieruit ontstond de Rooms Katholieke Dames Korfbal Bond (RKDKB). De godsdienstige stempel verviel na verloop van tijd, waardoor de naam veranderd is naar NDKB. Uiteindelijk zijn de NDKB en de KNKV op 1 januari 1994 samengevoegd. Zo ontstond er één bond. De Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV).
Korfbalweetjes
- De oudste vereniging van de sport korfbal in Nederland bestaat al meer dan 100 jaar!
- Tot 1991 werd de sport in drie vakken gespeeld in plaats van 2
- Wist je dat de sport inmiddels in meer dan 55 landen gespeeld wordt? Je komt het dan ook vrijwel overal tegen!
- Tot 1998 werd er gespeeld met rieten korfbalmanden.
- Vroeger werd de sport altijd buiten gespeeld. Tegenwoordig zijn er steeds meer topploegen die zich focussen op het zaalseizoen, waardoor dit de hoogste competitie is.
Voor meer informatie en veel gestelde vragen zie de website van de KNKV